Nu, nu am devenit agricultor, dar nu pot sa nu admir verdele crud al graului semanat cu cateva zile in urma. Efectul decorativ e deosebit de reconfortant. Si pentru ca painea de astazi este o paine cu faina de grau integral, bio, proaspat macinat, m-am hotarat sa fac din grau vedeta articolului.
Painea a inceput cu un preferment de faina alba. asta pentru ca aveam in plan sa fac o paine alba cu cartofi. Dar cum socoteala din targ nu s-a potrivit cu cea de acasa, iar maiaua mea statea cuminte la frigider deci nu puteam sa o folosesc fara sa fie hranita, am folosit acest preferment cu hidratare 125% (200 grame de faina si 250 de ml de apa). Prefermentul a stat la temperatura camerei vreme de 10 ore.
Amestecul de baza l-am facut din 800 grame de grau bio proaspat macinat (cum spuneam, graul e vedeta), 50 gr de faina alba, 480 ml apa. Am amestecat apa cu faina si am lasat sa se odihneasca o ora. Apoi am adaugat sarea, 20 grame, usturoi granulat si oregano, plus prefermentul. Am amestecat bine si l-am lasat cca 2 ore la dospit, timp in care l-am impachetat de cca 3 ori, deoarece aluatul era destul de hidratat si deci in consecinta moale.
In final am divizat aluatul in doua, am framantat bine cele doua “boule” si le-am asezat in cosuri de rachita acoperite cu invelis de iuta. Am bagat cosurile in pungi de plastic pentru a evita formarea unei cruste si le-am bagat la frigider pentru cca 7 ore. Apoi le-am scos la temperatura camerei si l-am lasat 1 ora sa se acomodeze. Cuptorul a fost incazit 1/2 ora la 250 de grade, iar coacerea la 220, cu convectie. Ca element de noutate pentru aceasta reteta am vrut sa asigur o hidratare cat mai buna la coacere, asa ca am pulverizat niste apa in cuptor inainte sa introduc cele doua paini.
Pe final, stiu ca unii ar spune ca asta e o paine “Miche”. Eu spun ca una am rupt-o dis de dimineata, aburinda si aromata, iar alta – cea mai rumenita – merge la Maria.