Am facut aceste doua painici, si nu o singura paine cu speranta ca voi scurta ciclul de coacere. Amacut aceasta “descoperire”, si anume daca painea este mare, coacerea se face mai greu.
Daca painea este mai mica, coacerea se face in timp mai scurt. Plus ca painea netaiata se pastreaza mai usor, iar acum, vara, consumul nostru de paine scade destul de mult. Cu toate astea, folosind faina integrala, proaspat macinata din Alac Bio, cu o moara de cereale cu pietre, timpul de coacere este un pic mai ridicat (cam cu 20%) fata de painea din faina alba.
Ce este Spelta? I se mai spune Alac, si este o specie de grau aparte, si anume specia de grau numita Triticum spelta care este, se pare, cea mai veche dintre cereale si stramosul graului comun. Spre deosebire de graul comun, Triticum spelta are un gust deosebit, amintind de cel de nuca.
Are un continutul mai ridicat de fibre, proteine, vitamine din complexul B, niacina (vit. PP), mangan, fosfor, cupru, acizi grasi nesaturati (acid linoleic), thiocyanat(vitalizant, antiinflamator).
Pe langa toate acestea, bobul de spelt are un invelis (palee) care protejeaza bobul de radiatii, poluare, daunatori ai plantei, ceea ce face ca acest tip de grau sa poata fi cultivat fara pesticide. Desi este un grau cu un continut ridicat de gluten, acesta este mult mai usor digerabil in comparatie cu glutenul graului comun.