De cand am aflat de painea cu maia de la Iulian, am simtit ca e ceva care trebuie incercat. Chiar daca de ceva vreme nu mai cumparam paine de la magazin si eram extrem de incantat de painea pe care o facem la masina, mai ales cu faina integrala, proaspat macinata cu una din aceste mori, painea cu maia mi-a starnit interesul prin reducerea la trei elemente de baza: faina, apa si sare. Ce poate fi mai simplu si sanatos decat atat, mai ales cand faina este obtinuta chiar din grau, macinat integral, fara aditivi, conservanti, adaosuri de gluten sau altceva?
Prima incercare s-a sortit cu un esec. Imi facusem singur maiaua, dar incercam s-o folosesc pe post de drojdie, la masina de paine. Ieseau niste caramizi indesate, numa bune de cladit un perete. Gustul era cumva destul de bun, dar ce folos? Aia nu era paine….
De aici odiseea continua, cu fel si fel de paini din fel si fel de fainuri: alba, neagra, integrala, de alac, de grau, de secara, ba chiar si de orez, Bio sau nu, cumparate de la magazin sau macinate in casa.
OZN-ul asta imi aduce anminte de botul unui BMW
O paine alba, blonda.
Alta blonda cu masline negre
O crocanta
O margareta creata de mosii de iarna, pentru slujba de la biserica:
O paine subdospita, cum am aflat de la Iulian
O iarna lunga ce m-a determinat sa aduc niste flori in cadru, doar-doar o veni si primavara
Paini cu monograma, pentru Andrei si Liliana (cu usturoi si busuioc)
Painea de secara a lui Gabi….
… cu monograma si ea
O impletita cu usturoi si busuioc pentru Ruxi, si termometrul meu cel nou
Painea casei ( si a Mihaelei)
Avem si paine cu cautare
pentru ca la noi mancam Google pe paine
cu seminte de in
Painea explodata
Painea ciufulita (am pus-o prea sus si s-a agatat in grill-ul superior al cuptorului)
Cand ciufulita era sus, dansa se lafaia pe raftul de jos al cuptorului
Si in final o paine ce as vrea sa devina standardul si blazonul casei (cu un x mic in mijloc). Detalii despre asta gasiti aici:
Jumatatea scoate la iveala miezul dulce specific alacului (speltei), dintr-o faina proaspat macinata in casa
scuza-ma dar sunt nedospite painile tale sau dospite prea tare sau tehnica de framantare o faci gresit.Painea ,miezul ar trebuii sa aibe gauri si sa nu fie asa indesata si turtita…practic necrescuta.
@Anonymous
Toate aceste paini constituie inceputul experientei mele de brutar. E posibil sa ai dreptate, unele sa fie sub dospite si altele supra dospite, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca multe dintre ele sunt facute din faina integrala, care face ca painea sa fie indesata, nu pufoasa.