Astazi am experimentat o noua reteta, si anume painea cu faina de hrisca. Pentru inceput am folosit un amestec de fainuri, astfel: 50% faina neagra, 25% faina alba si 25% faina de hrisca, proaspat macinata. Semintele de hrisca sunt foarte asemanatoare cu graul, dar nu contin gluten, de aceea o paine cu faina de hrisca poate fi consumata de catre cei care au o intoleranta moderata la gluten. Stiu, o sa intrebati de ce am mai pus si faina alba. Ei bine, faina alba am pus-o mai mult ca backup, de teama de a nu obtine un aluat care sa nu creasca la dospire, nestiind foarte exact cum se va comporta hrisca.
Mai ales ca in aluat am pus si seminte de dovleac si de in care sunt grele, si absorb din lichide, a trebuit ca pe langa apa (peste 20%) sa compensez si cu niste sana (20%), partenerul meu de incredere in experimente. Sana (sau iaurt, kefir, etc) asigura o creste rezonabila cam in orice combinatie.
Aluatul l-am divizat in doua, din prima parte am format o paine rotunda, pe care am lasat-o peste noapte in banetton.
A doua parte am divizat-o iar in doua, pentru a forma doua painici, pe care eu incerc mereu sa le fac baghete si ies tot painici. Le-am dospit in servete de bambus, care au stat la temperatura camerei langa banetton.
Pentru o textura aparte, am tapetat partea de jos cu malai. Mi-a placut de asemenea cum a iesit crestarea, baghetele au facut un pic de “codita”, cum i se spune.
Baghetele au mers la Maria, iar painea rotunda a ramas acasa.