In zilele noastre, oamenii dau din ce in ce mai putina valoare painii pe care o au in casa. Totusi, acestia au tendinta sa prefere painea care este mai gustoasa si care are o aroma mai pronuntata. Chiar si asa, datorita slabei calitati a painii produsa “pe banda rulanta” din ziua de azi, multa paine ajunge in cosurile de gunoi. In schimb, cand faci ceva pe cont propriu, petrecand cateva ore in jurul unui aluat si apoi inca o ora la coacerea lui, vazandu-l cum evolueaza, de la un amestec lipicios de faina cu apa pana la o paine crescuta si aromata, nu mai ai pornirea de a arunca atat de repede painea, pentru ca stii de cata energie si dedicare este nevoie pentru a o produce. Daca insa esti obisnuit sa iti cumperi painea dintr-un supermarket, nu mai ai acelasi respect pentru ceea ce consumi.
O a doua paine a zilei este painea imaginata de Loredana. Preferata ramane faina din grau integral, proaspat macinata, cu kefir, busuioc, masline negre si seminte de susan pe deasupra. Aluatul a fost cu o hidratare medie spre mare, la 500 de gr. de faina am adugat 50 de gr de maia, 300 gr kefir, 100 ml apa si 10 gr de sare.