Sari la conținut

Paine de secara cu nuca

Am gustat o astfel de combinatie de paine de secara cu nuca la Targul de paine organizat in Parcul National (fost 23 August) in zilele de 28-30 septembrie in Bucuresti.

Fara sa intentionez, painea asta a devenit un experiment, deoarece nu am reusit sa aplic reteta standard. Sa vedeti ce a urmat. Am inceput cu un preferment de secara din 100 gr faina de secara Bio proaspat macinata, 100 ml apa si 50 de grame de maia. Prefermentul a stat la dospit de vineri seara pana sambata dimineata, deci vreo 10 ore. Sambata dimineata am amestecat prefermentul cu 100 gr de faina de grau Bio integrala proaspat macinata, 300 gr de faina de secara Bio proaspat macinata, 300 de ml de apa si 10 grame de sare. Aluatul a iesit deci cu o hidratare mare, la un total de 500 grame de faina si 400 de ml de apa reiese o hidratare de 80%. 
Dupa ce am amestecat bine toate ingredientele (fara nuca) in copaia de lemn in care obisnuiesc sa fac painea, am plecat de acasa, cu intentia de a reveni dupa vreo doua ore. Intamplarea a facut ca am venit dupa vreo 6 ore. Aluatul crescuse in voia lui, si mi-a fost chiar mila sa il iau la impaturit. Diverse alte probleme aparute m-au facut sa ma lungesc, asa ca dupa alte 3 ore l-am mai impaturit o data, i-am pus nuca prajita un pic la tigaie si am format aluatul. Avand o hidratare mare, mi-a fost teama sa il asez intr-un baneton necaptusit, asa ca am preferat un cos de dospire din rachita captusit cu panza de iuta. Cum s efacuse seara, nu am lasat aluatul sa dospeasca mai mult de 2 ore, dupa care l-am rasturnat, l-am crestat „solar” si l-am dat iute la cuptorul preincalzit la 250 de grade.

Lasă un răspuns

Independently verified
487 reviews