Alacul Bio este procurat de la ferma BioFarmLand din Firiteaz, judetul Arad. Ferma produce cereale utilizand o agricultura fara plug, care permite menţinerea stratului natural al solului fara sa se distrugă spaţiul vital al râmelor şi al altor organisme ce traiesc in zona de suprafata a solului, cea care de obicei la arat este intoarsa in brazda. Conceptul “fara plug” folosit si sistemul de rotatie a culturilor permite eliminarea ingrasamintelor de orice fel, garantand astfel o recolta 100% naturala.
Pentru paine am folosit 300 de grame de alac Bio de la BioFarmLand, 200 grame de secara Bio. Am macinat cerealele nu foarte fin, obtinand o faina grosiera. Nu am eliminat nimic din macinis, deci am avut faina 100% integrala, proaspat macinata. La acest macinis am adaugat 350 de ml de bere de grau nefiltrata, 10 grame de sare si 50 de grame de masline negre. Am amestecat toate acestea cu 100 grame de maia (era mai lichida si am considerat necesar sa dublez doza) pe care am hranit-o cu faina de secara Bio, cu 12 ore inainte de prepararea aluatului.
Ca si element estetic dar si pentru aroma sa distinctiva am folosit susan negru, mai corect spus negrilica (Nigella Sativa). Dospirea aluatului am facut-o peste noapte, la temperatura camerei, iar crestarea am facut-o un pic prea adanc, permitand aluatului sa se relaxeze pe orizontala mai mult decat mi-as fi dorit.
Tot ca element de design remarcati colturile ascutite, de inspiratie orientala. O paine pentru Maria.