Tocmai ce am primit doua brotform-uri minunate din Austria, de la Osttiroler Getreidemühlen.
Aceste cosuri de dospire speciale, din lemn de rachita, sunt folosite indeosebi atat pentru desenul ce il imprima painii, cat si pentru modul in care aluatul respira prin acestea, facilitand dospirea in conditii optime. Bannetoanele mele – caci asa se mai numesc – au 40 cm lungime, 17 cm latime si 7 cm inaltime, suficiente cat sa gazduiasca cca 2 kg de aluat. Eu am facut un aluat cu 1 kg de faina alba, 750 ml apa, sare si maia. Cum dimensiunea aluatului dupa dospire ar fi depasit marimea pietrei, a trebuit sa pun o foaie de copt intr-o tava metalica. si acolo sa rastorn continutul brotform-ului. Aluatul a fost hidratat asa cum spuneam 75%, dar nu s-a lipit absolut deloc de cos, dar probabil ca nu trebuia sa mai crestez painea. Se observa sub taieturile oblice un semn orizontal, care nu provine din taiere ci din expansiunea proprie.
Painea a stat la dospit 8 ore in bucatarie, cu geamul deschis.