Da, se intampla si asa ceva, sa faci o paine alba folosind faina neagra. Obisnuiesc periodic sa mai incerc diverse fainuri puse la dispozitie de comertul nostru capitalist. Am cumparat de curand niste faina neagra de la un producator pe care nu il mai incercasem pana acum. Nu o sa ii dau numele, nu vreau sa ii fac reclama sau anti-reclama. Surpriza a fost de la bun inceput, de cand am deschis pachetul si am vazut culoarea alb-galbuie, mult mai deschisa decat ar fi trebuit.
Inclusiv la momeentul folosirii fainii in aluat, acesta se comporta foarte asemanator unui aluat cu faina alba, ba chiar as indrazni sa spun ca se vede ca in fabricatie s-a folosit un adaos destul de mare de gluten si/sau alti amelioratori.
De altfel pe eticheta pungii o sa gasim urmatoarele:
Ingrediente: faina neagra de grau, gluten vital, enzime.
Continut in substante minerale : maximum 1,25 %. Umiditate : maximum 14,5 % . Contine gluten.
Valoare nutritiva la 100 g de produs:
Valoare energetica: 1452 Kj1452 Kj
Glucide = 74,4 g.
Proteine = 10 g.
Lipide = 1,1 g.
Toate acestea se regasesc in produsul finit, care este doar o paine (semi) alba. Semi alba deoarece eu oricum folosesc doar maia de secara, nu maia din faina alba. OK, este un pic mai inchisa decat o paine din faina alba, dar diferenta este extrem de mica.
Cate ceva despre reteta painii: cu 50% iaurt si 30% apa, a rezultat un aluat relativ moale. Ca elemente de aroma am adaugat chimen si busuioc. Dospirea am facut-o in cos de rachita captusit cu panza de iuta, nu in banneton, deoarece m-am temut ca s-ar putea lipi si mi-am dorit o forma prezentabila, care sa poata fi publicata. Forma este un pic asimetrica, poate si pentru ca la dospire nu am asezat perfect aluatul in centrul cosului. Am crezut ca se va corecta, dar iata ca efectul a persistat. Poate o parte din vina o are si taierea, care nici ea nu a fost egal de adanca. Deh, asta este painea artizanala, intotdeauna vei avea surprize. Trebuie sa spun ca dospirea – in conditiile unei nopti calduroase – s-a impartit in doua etape, 5 ore in frigider si 3.5 ore la temperatura camerei, in aceasta ordine. In rest, o paine minunata.