Astazi am facut doua baghete. Albe, pufoase, cu mult lapte, oregano si ulei de masline, identice si totusi atat de diferite…
Ambele au fost crescute din acelasi aluat, in aceleasi conditii. Diferenta a aparut mai intai la formare. Din cele doua portii de aluat, unul l-am format mai bine, mai uniform, celalalt a iesit mai subtire la capete si mai gros in centru, plus ceva centimetri in plus la lungime. Dospirea am facut-o in niste “couche” improvizate din servete de masa de bambus, in camera, dar in fata geamului deschis. Aluatul format corect s-a dezvoltat uniform, celalalt a pastrat si accentuat bineinteles diferenta de grosime.
O a doua diferenta a aparut la transferul din “couche” in cuptor. Bagheta cea lunga a facut cele mai mari probleme, deoarece nu am avut instrumentul potrivit (o paleta de lemn lunga si subtire, gen cea folosita pentru covrigi) a trebuit sa improvizez. Am rasturnat aluatul cel lung pe o bucata de parchet laminat, l-am crestat si l-am asezat in cuptor dupa ce am reusit sa il dezlipesc de pe paleta mea improvizata. Ca atare mai mult l-am trantit, si a aterizat pe o parte. Am reusit insa sa il aduc in pozitia normala, dar a trebuit sa il deformez astfel incat sa incapa pe piatra.
Cu a doua bagheta nu am mai repetat greseala, asa ca am transferat-o direct prin alunecare de pe servetul de bambus pe piatra, fara sa o mai rastorn..De aici si diferenta de suprafete. Bagheta cea lunga si “inghesuita” este infainata la suprafata (datorita rasturnarii pe paleta) si poarta urmele fasiilor de bambus, cea mai scurta si mai regulata nu are faina deasupra fiind transferata exact in pozitia in care a dospit, prin alunecare.
Miezul in schimb este identic la amandoua baghetele, moale si pufos, inconjurat de o coaja subtire, frumos colorata si aromata.
Foarte faine painile tale!
Dar nu am vazut nici o poza cu cuptorul.
Banuiesc ca nu le faci in aragaz…
Multumesc pentru aprecieri. Cuptorul este unul electric, incorporabil, fara pretentii, luat la pachet cu celelalte electrocasnice in urma cu cateva luni. O sa ii fac si poza la urmatoarea paine.
In ultimul post Paine intermediara cu lapte si seminte de in si floarea soarelui am adus si ceva informatii despre cuptor.